Python açık kaynaklı kod yapısına sahip, yüksek seviyeli ve nesne tabanlı bir programlama dilidir. Bu özellikleri tek tek ele alalım.
- Açık Kaynaklı Kod: Tamamen ücretsiz ve herkesin üzerinde değişiklikler yapılmasına izin verilen koddur.
- Yüksek Seviyeli: Kullanıcı dostu yazılımlar yapılmasını sağlayan programlama dilidir.
- Nesne Tabanlı (OOP): Yaşadığımız hayatta karşılaştığımız olayların yazılımdaki haline nesne(obje) denir. Nesnelerin belirli özellikleri vardır ve biz bu nesnelere belirli özellikleri verip belirlediğimiz işlemleri yaptırabiliriz. Örneğin bilgisayar bir nesne, açma kapama tuşlarının olması bir özellik ve bilgisayarın açılıp kapanması bir işlemdir.
Python Nedir?
Python, yazılım, web sitesi oluşturmak veya veri analizi yapmak için sıklıkla kullanılan bir programlama dilidir. Genel amaçlı bir dil olması sayesinde bir çok alanda kullanılabilir. Çok yönlüdür ve okunabilirliği basit olması sayesinde başlangıç seviyesinde olan bir yazılımcının öğrenmesi kolay olan programlama dilidir. Dünya çapında en çok kullanılan programlama dilleri arasında üst sıralarda yer almaktadır.
Python Öğrenmek Zor mu?
Python öğrenmek diğer programlama dillerine nazaran (C++, C, JAVA) daha kolay öğrenilebilir. Yazım dili gayet sade ve net olmasından dolayı öğrenilmesi kolaydır.
Python Dili Kaç Ayda Öğrenilir?
Daha önceden herhangi bir programlama dili bilmiyorsanız korkmayın Python başlangıç için harika bir programlama dilidir. Program dilleri hakkında deneyimi olmayan bir kimsenin Python’ un başlangıç ve orta seviyelerine çıkmak üç ila altı ay sürebilir. Python’un kütüphanelerinde uzmanlaşmak ise başlangıç ve orta seviyedeki durumunuza göre aylar veya yıllar alabilir. Ama korkmayın öğrenmeye başladıktan kısa bir süre sonra basit programlar yazabilirsiniz.
Python’un Avantajları Nelerdir?
- Yazılımcılar tarafından oldukça popüler bir dildir.
- Herkes için ücretsizdir.
- İş imkanı yüksektir.
- Çeşitli kütüphanelere sahip olması sebebi ile her alanda yazılım geliştirmeye müsait bir dildir.
- Dili sadedir. Bu yüzden okunabilirliği yüksektir.
- Her işletim sisteminde çalışır.
- Mükemmel bir kariyerin kapılarını açabilir.
Python ile Neler Yapabilir, Python Nerelerde Kullanılır?
- Web Uygulamaları: Python programlama dili ile web geliştirme yapılabilirsiniz. Hazır paketleri kullanmadan kullanıcı arayüzü, yönetici arayüzü, yorum alanı, kategoriler vs. gibi alanları kendiniz oluşturup web sitesi geliştiricisi olabilir ya da kendi sitenizi oluşturabilirsiniz.
- Yapay Zeka Uygulamaları: Python programlama dili ile yapay zeka uygulamaları yapılabilirsiniz. Büyük veriler ile kolaylıkla uğraşabilir ve veri manipülasyonu yapabilirsiniz.
- Veri Analizi ve Veri Madenciliği: Python programlama dili ile veri analizi yaparak veri toplayabilir bunları işleyebilir, verilerden bir sonuç çıkartabilir ve bir veri analizci olabilirsiniz.
- Oyun Geliştirme: Python programlama dili ile basit 2d oyunlar geliştirerek oyun sektöründe bir geliştirici olabilirsiniz.
- Mobil İçin Uygulamalar: Python programlama dili ile IOS ve Android gibi platformlara mobil uygulamalar geliştirebilirsiniz.
Python’un Kütüphaneleri Nelerdir?
Python’un en önemli kütüphaneleri ve özelliklerinden kısaca bahsedecek olursak:
Pandas: Makine öğrenmesi alanında çalışma yapan geliştiriciler için oldukça önemli ve kolaylıklar sağlayan kütüphanedir. Verileri analiz etmek de oldukça hızlıdır.
Numpy: Veri bilimi, veri madenciliği ve makine öğrenmesi çalışmaları için önemlidir. Matematiksel işlemlerde kolaylık sağlayan kütüphanedir.
Matplotlip: Veri görselleştirme yapmak için geliştiriciler tarafından kullanılan popüler bir kütüphanedir.
Seaborn: Kullanıcılara istatiksel görselleştirme yapma imkanı sağlayan kütüphanedir.
Bokeh: Html ve Javascript kullanılarak veri görselleştirmeyi sağlayan kütüphanedir.
Plotly: Web tabanlı görselleştirme sağlar.
Scikit Learn: Veri bilimi ve makine öğrenmesi modülleri için kullanılan kütüphanedir.
Keras: Derin öğrenme modülü tanımlamak ve kullanmak için oluşturulan kütüphanedir.
Pytorchp: Grafik işlem birimlerinin gücünü kullanarak derin öğrenme modüllerini oluşturan kütüphanedir.
Django: Web uygulamalarını geliştirmemizi sağlayan kütüphanedir.
Flask: Küçük çaplı web uygulamaları için kullanılan kütüphanedir.
PyQt: Grafiksel kullanıcı etkileşimli programlama oluşturmamızı sağlar.
Python Öğrenmek İçin Kaynaklar Nelerdir?
- Bu linkteki kitap ile Python öğrenebilir kitap da ki örneklerle pekiştirme yapabilirsiniz. https://www.kodlab.com/programlama/79-python-ogreniyorum-9786052118207.html
- Bu oynatma listesindeki Burak hocayı dinleyebilir ve Python’a sağlam bir giriş yapabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=702lP_gRkD8&list=PLP6TjrWzAOA21-_OzxJ8CGn7VihdYVBcl
- Bu udemy dersindeki videoları izleyip Mustafa hoca ile Python’a sağlam bir giriş yapabilirsiniz. https://www.udemy.com/course/sifirdan-ileri-seviyeye-python/
- Daha fazla Türkçe kaynak için İbrahim hocanın yazısını inceleyebilirsiniz. https://github.com/ibrahimirdem/turkce-python-kaynaklari