Yapay Zeka Nedir? (A’dan Z’ye Rehber)
Yapay zeka makinelerin zeki yapma çalışmasıdır. Yani doğal zekanın (insan aklı) yapay zeka hale getirilmesidir. İnsan zekası süreçlerinin bilgisayar sistemleri tarafından simüle edilmesidir.
Yapay Zeka Nedir?
Zeka, insanın akıl yürütme, gerçekleri algılama ve gerçeklerden sonuç çıkartma yeteneklerinin tamamı olarak tanımlanır. Yapay zeka ise insanın bu beşeri özellikleri gibi düşünebilen, yorumlayabilen ve algılayabilen algoritma ve yazılımların geliştirilmesi ile ilgilenir. Özet olarak yapay zeka, insan gibi düşünebilen, insan gibi akılcı davranan bilgisayar sistemleri ile ilgilenir.
Yapay Zekanın Tarihi
1950 yılında matematikçi Alan Turing ‘Makineler düşünebilir mi?’ sorusunu cevaplamak için kendi adını koyduğu Turing Testi adında bir test yaratmıştır. Bu teste makinelere soru sorulu. Eğer verilen cevapta makine sanki bir insanmış gibi cevaplar veriyor ise bu makine insan gibi düşünebilir, zekidir ve testten başarılı bir şekilde geçer. Bu test ilk yapay zeka testidir.
- Yapay zeka terimi literatürde ilk 1956 yılında John McCarthy tarafından kazandırılmış olsa da yapay zekanın ilk düşünceleri antik çağlara kadar dayanır.
- 1952-62 yılları arasında Arthur Samuel bir dijital dama oyununda dünya şampiyonunu yenecek beceriye sahip oyun oynayan bir program yaratmıştır.
- 1965 yılında Joseph Weizenbaum, İngilizce diyalog kurabilen ELIZA’ yı oluşturmuştur.
- 1997 yılında santranç programı olan Deep Blue satranç şampiyonu Garry Kasparov’ u yenmiştir.
- 2000’li yıllarda robot evcil hayvanlar ticari olarak erişebilir hale gelmiştir.
Yapay Zekanın Önemi Nedir?
Yapay zeka insanın bazı yeteneklerini yapabilir hatta daha iyisini ortaya koyabilir. Yapay zeka birçok insanın yapabileceği bir projeyi tek başına yapabilir ve insanlara, çalışanlara veya şirket sahiplerine önemli derecede kolaylık sağlar. İş yükünü hafifletir ve işi en iyi bir şekilde yapabilir. Yapay zeka verilerden yararlanarak kendi kendine öğrenme gerçekleştirebilir.
Yapay Zeka Teknolojileri Nelerdir?
Uzman Sistemler
Bir problemi, o problemin uzmanı gibi çözen sistemlere denir. Uzman sistemler kurumlara büyük fayda sağlayabilir. Çünkü alanında uzman kişileri bulmak çok kolay olmayacaktır ve bu sebepten kurumlar uzman sistemleri kullanarak eksik alanlarda uzman makineleri çalıştırabileceklerdir.
Uzman sistemler karşılaştığı probleme uygun bilgiyi sahip olduğu bilgi tabanından çıkardığı sonuçlar ile problemi ortadan kaldırır.
Genetik Algoritmalar
Genetik algoritmalar, evrimden esinlenerek birçok problemde çözümün sonucuna ulaşabilmek için çok sayıda olasılık arasında tarama yapılması gerekliliğinden doğmuştur.
Bulanık Mantık
Bulanık mantık, insan beynini taklit eder. Kesin olmayan belirsizlik seçeneklerin kavramlarının da karşılık bulması için ortaya çıkmıştır. Örneğin sıcak ve soğuk ikili mantık sistemine göre karşılanabilir ancak ılık veya normal gibi kavramlarının da karşılığının olması için bulanık mantık geliştirilmiştir.
Veri Madenciliği
Veri madenciliği, çok sayıdaki verilerin içerisinden anlamlı olan veriyi ortaya çıkartma çalışmasıdır. Veri üretiminin çok fazla olduğu bugünümüz de veri madenciliği teknolojisi ile verilerden anlamlı sonuçlar çıkartıp, sonuçlara göre bir işlem yapmak kolay hale gelmiştir.
Makine Öğrenmesi
Makine öğrenimi, sahip olduğu veriye göre öğrenen ve performansı iyileştiren sistemlerdir.
Üç faktörü vardır; Makine deneyimi, değişkenlerin bulundurulması ve seçilen öğrenme stratejisidir.
Yapay Zeka Siteleri Nelerdir?
ChatGPT: İnsanlar ile sohbet edebilen, insanların sorularına cevap verebilen yaygın olarak kullanılan bir yapay zeka sohbet robotudur.
Hotpot.ai: Yüklediğiniz fotoğrafları daha estetik ve güzel hale getiren, arka planlarını değiştirebildiğiniz yapay zeka sitesidir.
Timely: Bir gün boyunca yaptıklarınızı takip eden ve hangi işlere ne kadar vakit harcadığınızı gösteren yapay zeka sitesidir.
Adobe Enchance: Yüklediğiniz seslerin kalitesini arttırmaya yarayan yapay zeka programıdır.
Krisp.ai: Aramalarınızda veya konferanslarınızda çevrenizde istenmeyen sesler olabilir. Bu gürültülü sesleri karşı tarafın duymaması için kullanabileceğiniz yapay zeka sitesidir.
Cleanvoice: Videonuz da etrafta istemediğiniz sesleri silen yapay zeka sitesidir.
Narakeet: Yazıyı sese, sesi de yazıya dönüştürmeye yarayan yapay zeka sitesidir.
Vidyo.ai: Herhangi bir videonun linkini verirseniz veya videoyu yüklerseniz, yüklediğiniz videonun 1 dakikalık özetini çıkartmaya yardımcı olan yapay zeka sitesidir.
SSS (En Popüler Sorular ve Cevapları)
Yapay Zeka Ne İşe Yarar?
Türkiye'de Yapay Zeka Ne Durumda?